07 May 2010

Memori Thai......"Islam ajaran yang berkasih sayang..." Memetik bait-bait indah daripada lagu Ching Ai Ching Ai, nyanyian kumpulan Raihan itu membuat saya merasa damai sekali.


Namun, pastikah kita perasaan itu sama buat pihak yang berlainan agama (sesetengahnya)? Bagi mereka, Islam itu sebaliknya. Ganas. Terorist. Perang.Semasa saya berprogram di Yala (wilayah selatan Thai), saya di bawa melawat ke beberapa tempat di kawasan Pattani temasuklah sebuah masjid yang diberi nama Masjid Sultan Muzaffar Shah, Cre Sek.


Papan tanda nama masjid itu jelas ternampak bekas tembakan peluru yang berlaku pada peristiwa tembak-menembak antara penganut agama Islam dan askar
pada tahun 2004.Menurut penduduk tempatan, peristiwa itu berlaku di ketiga- tiga wilayah selatan Thai iaitu di Yala, Pattani dan Narathiwat dan seperti berlakunya peristiwa 13 Mei 1969 di Malaysia. Pada hari kejadian, dianggarkan hampir 100 orang terbunuh termasuk orang tua.


Walaubagaimanapun, peristiwa itu kini bukanlah sekadar menjadi sejarah, malah masih berterusan sehingga kini. Saat itu, terus meresap ke dalam hati saya, alangkah beruntungnya hidup di Malaysia. Tiada apa yang mengganggu gugat akan keamanan dan ketenteraman hidup umat Islam khususnya dan warga Malaysia amnya.


Sepanjang keberadaan saya di sana, saya dan ahli jawatan kuasa program serta semua para peserta sempat mengadakan lawatan ke rumah Gabenor Yala yang berasal daripada Bangkok. Beliau ditugaskan untuk mentadbir salah satu wilayah selatan Thai walau dalam keadaan yang agak meragukan keselamatannya.


Semasa sessi bersama beliau, saya berasa sedikit tersentak apabila beliau ada membuat 2 penawaran kepada semua hadirin yang berada di situ, "sesiapa yang ada terjumpa senjata (senapang) atau tahu di mana kedudukan senjata yang banyak, saya akan beri dia wang tunai 30 000 baht (RM3000). Manakala tawaran yang kedua,"sesiapa yang tahu mana-mana perancangan yang ada unsur keganasan, saya akan beri dia wang tunai 100 000 baht (RM 10 000)."


Perkara yang membuat saya tertanya selepas itu adalah, sesuaikah tawaran seperti itu dilontar secara terbuka kepada semua peserta yang umurnya lingkungan bawah 18 tahun. Saya berfikir lagi, jika ada antara mereka yang tahu tentang senjata atau perancangan keganasan itu, apakah
kesan yang bakal dia dapat selain wang tunai seperti yang dijanjikan. Apa pula kesan kepada keselamatannya dan juga keluarganya dalam jangka masa yang panjang?Realitinya, itulah yang berlaku di sana. Ketiga- tiga wilayah selatan Thai ini mempunyai 90% penduduk yang beragama Islam. Sayangnya, di sana Islam di anggap pengganas dan pemberontak.Namun, apabila diperhalusi keadaan ini,antara faktor utama berlakunya pemberontakan di sana adalah hak asasi mereka tidak dipeduli.


Menurut sejarahnya, Tok Sulung dahulunya adalah seorang pelopor kepada kebangkitan umat Islam di zamannya. Beliau ditangkap, diseksa dan dibunuh gara-gara cuba untuk mempertahankan hak umat Islam di sana. Waktu itu, umat Islam (bangsa Melayu) di sana tidak dibenarkan bercakap dalam Bahasa Melayu dan wajib bertutur dan wajib berurusan dalam Bahasa Siam. Jawatan dalam sistem pentadbiran juga tiada tempat untuk orang Melayu Islam. Pendek kata, mereka ditindas dan didiskriminasi di wilayah sendiri.


Namun begitu, dalam banyak-banyak keganasan dan pemberontakan yang berlaku, tidak dapat dinafikan bahawa disebalik itu ada pihak yang cuba merancang untuk merosakkan imej Islam. Hal seperti itu dipropaganda dengan hasrat untuk berkata kepada dunia, Islam itu terrorist.
Adilkah begitu?


Hakikatnya, Allah Maha Tahu setiap apa yang berlaku. Sebagai umat Islam, sewajarnya kita menyakini dalam hati bahawa Allah itu Maha Adil. Setiap perbuatan itu ada pembalasannya. Saya juga ingin mengajak sidang pembaca untuk kita sama-sama mendoakan kesejahteraan saudara seakidah kita di sana agar sentiasa dikurniakan kekuatan untuk meneruskan kehidupan demi membela agama tercinta. (Al- Fatihah buat mangsa-mangsa umat Islam yang diseksa dan dibunuh tanpa salahnya.)


"Dan janganlah engkau (Muhammad) menuruti orang-orang kafir dan
orang-orang munafik itu, janganlah engkau hiraukan gangguan mereka dan
bertawakallah kepada Allah. Dan cukuplah Allah sebagai pelindung." (al-Ahzab:48)


2 comments:

Ummu Najla said...

SubhanALlah, Alhamdulillah...

Tira, bertuahnya kamu dapat ke sana belajar ilmu yang tak bersempadan.

Terima kasih atas perkongsian. Mesti makin berkobar-kobar semangat Tira untuk memperjuangkan hak orang Islam.

Moga ALlah sentiasa buka ruang dan peluang untuk kita yang punya kudrat ini memberi ihsan pada yang berhak. ALlahu ALlah... [pohon dengan sangat]

Tira, semoga kita sentiasa puny jiwa juang yang kental dan nyala juang lillah yang tak kunjung malap inshaALlah.

JazakALlahu khairal jaza' ya ukhti.
BarakALlahufiki

Nor Athirah bt Md Sharif said...

>> ummu najla

la hau la wa la quwwata illah billahi a'liyyul a'zim...

tiada daya dan kekuatan melainkan denganNya yang maha Agung..