20 November 2009

FAST Model ...

~Ucapan perasmian pembukaan BioMalaysia 2009 oleh Perdana Menteri Malaysia~


Program : BioMalaysia 2009- Conference & Exhibition

Tarikh : 17 - 19 November 2009

Tempat : Kuala Lumpur Convention Centre

Tema : "Accelerting Commercialization In Biotechnology"

~Pembentangan oleh Syaikh Saifuddin~

Menjadi saintis profesional muslim adalah suatu yang amat dituntut dalam Islam. Saintis muslim dalam erti kata bertanggungjawab sepenuhnya ke atas segala hal yang di bawahnya. Jelasnya, seorang saintis Muslim yang punya rasa amanah dengan ilmunya akan bijak mengutamakan keselamatan mahupun kemaslahatan ummat dan alam daripada mengutamakan kepentingan sendiri. Maka, tidak sewenang-wenangnya seorang saintis Muslim mengkorbankan alam dan hidupan lain demi meraih keuntungan yang besar. Etika dan hukum agama juga diambil kira. Itulah ciri- ciri saintis muslim yang sebenarnya...~Pembentang daripada UNESCO Paris: prof. Solbak~

Peluang menghadiri konferen dan pameran Biomalaysia 2009 pada 17 November yang lalu membuka seluas-luas pendedahan tentang kemajuan bioteknologi yang boleh dikomersialkan di dalam dan di luar negara. Selain itu, terdapat juga perbentangan kertas kerja yang menyentuh aspek etika dan tanggungjawab menjadi seorang saintis. Saya begitu tertarik dengan perbentangan kertas kerja oleh Syaikh Saifuddin daripada Yayasan Ilmuan Malaysia yang turut berkongsi tentang STAF model.

~kultur tisu~

STAF Model

S: Siddiq- truthful
T: Tabligh- communication
A: Amanah- trustworthiness
F: Fathonah- wisdom


~Perwakilan daripada UIAM...~

Jika anda peka, itulah sebenarnya ciri-ciri mahupun sifat mulia Nabi Muhammad saw. Seorang saintis muslim harus melengkapi dirinya dengan sifat-sifat mulia baginda saw. Bayangkan apabila dilengkapi ciri-ciri kebijaksanaan, kejujuran, kemahiran menyampaikan maklumat dan bertanggugjawab ke atas segala amanah, saintis ini bisa menyelamatkan dunia mungkin dengan mereka cipta teknologi pemulih pencemaran, menghasilkan produk kesihatan sejagat dan lain-lain.

"Allahlah yang telah menciptakan langit dan bumi dan menurunkan air (hujan) dari langit, kemudian dengan air itu Dia mengeluarkan berbagai buah-buahan sebagai rezeki untukmu.."
(Ibrahim: 32)

No comments: